Wat is Provider.
Kranten artikel provider.
West-Friese jongeren actief met Provider De Kaag
SPANBROEK- Kano’en, helpen in een verzorgingshuis, film kijken en moskeebezoek. Provider De Kaag start binnenkort voor het achtste jaar met nieuwe activiteiten voor jongeren. Het regionale jeugdproject heeft een kerkelijke oorsprong, maar die is in de activiteiten weinig terug te zien.
Dat is maar goed ook, vinden de jongeren die meedoen met Provider. ,,Het is niet zo dat we gaan bidden voordat we naar een activiteit vertrekken, zodat we goed aankomen. Het moet wel leuk blijven voor ons”, zegt Kim Dekker (13) uit De Goorn. Zij doet sinds haar vormsel in groep 8 enthousiast mee met de items die aangeboden worden.
Alle jongeren uit een gedeelte van West-Friesland, van Hensbroek tot aan Lambertschaag, worden per brief uitgenodigd voor Provider wanneer ze hun vormsel hebben gedaan. ,,Wij willen ze nog vormen tot jongvolwassenen en ze leren zich een mening of beeld te vormen”, zegt voorzitter Annemiek Blank.
Provider is een initiatief van rooms-katholieke parochies in de regio. Wie een uitnodiging krijgt, mag vrienden meenemen die niet gelovig zijn. Geloven is geen voorwaarde voor deelname.
Dit jaar schrijven deelnemers zich in voor onder meer een gps-tocht in Schoorl, een boeiend gesprek met Paul Vlaar en NL Doet. Bij dat laatste steken de jongeren de handen uit de mouwen om anderen te helpen.
Dat onderdeel ging vaker mee en heeft veel indruk achtergelaten bij de jeugd die al bekend is met Provider. ,,Vorig jaar hebben we een balspel gedaan met mensen in verzorgingshuis De Schakel in Spanbroek. Dat was heel erg leuk”, zegt Romy Stuijt (14) uit Ursem. Vriendin Wen Kuilboer (14): ,,Mijn oma’s wonen in een normaal huis, het was leuk om eens te zien hoe het er in zo’n verzorgingshuis aan toe gaat. De mensen waren heel blij met ons en dat voelt goed.”
Ze gaat meedoen met alle activiteiten die Provider aanbiedt. ,,Ik wil alles wel een keer hebben meegemaakt en hier krijg je die kans.” Activiteiten zijn veelal gratis of ze kosten een paar euro. ,,Zo willen we het laagdrempelig houden om mee te doen”, zegt Annemiek.
Het project richt zich op jeugd tussen de 11 en 18 jaar, maar in de praktijk blijkt dat vooral de categorie 11/14 jaar geïnteresseerd is. Thijs de Vries (11) uit Spanbroek doet voor de eerste keer mee. Hij gaat een moskee bezoeken. ,,Gewoon om te zien hoe islamieten leven in plaats van christenen.”